Βίντεο

Η αρχιτεκτονική ομορφιά του Κρόνου σε συνδυασμό με την κομβική του χωροθέτηση, το επιβλητικό του μέγεθος αλλά και τη νοσταλγική του εγκατάλειψη έκανε πάντα τους ανθρώπους να στρέφουν το βλέμμα πάνω του. Οι αυξανόμενες τεχνολογικές δυνατότητες, που γίνονται όλο και πιο προσιτές σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, έδωσαν στον Κρόνο το ρόλο πρωταγωνιστή σε μια σειρά από εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο, κ.ά. Μια, κατά το δυνατόν, πιο πλήρη παρουσίαση των αποτυπώσεων του Κρόνου σε βίντεο, με παραπομπές στις πρωτότυπες πηγές, δίνεται παρακάτω. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς των βίντεο.

Ντοκιμαντέρ: Αστικό Τοπίο: Οινοπνευματοποιία Κρόνος (2021)

Στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ "Αστικό Τοπίο", στο επεισόδιο που αναφέρεται στην οινοπνευματοποία Κρόνος στην Ελευσίνα, είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να παρουσιάσουμε, μαζί με την Ecoeleusis, τόσο τη βιομηχανία Κρόνος, τους κινδύνους και τις προοπτικές που έχει, όσο και αυτήν εδώ την ιστοσελίδα και το αποθετήριο www.kronistes.gr.

WorkerKronos.mp4

Ντοκιμαντέρ: Αμήχανη Βιομηχανία - Ελευσίνα: Ιστορίες στον απόηχο των μηχανών (1999)

Στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ "Αμήχανη Βιομηχανία", στο επεισόδιο που αναφέρεται στην Ελευσίνα (Ελευσίνα: Ιστορίες στον απόηχο των μηχανών), ανήκει το διπλανό απόσπασμα, στο οποίο ένας παλιός εργαζόμενος του εργοστασίου μας πληροφορεί για μέρος των διαδικασιών παραγωγής του.

Band.mp4
Ximio.mp4
Gonia ergostasiou.mp4
WorkersIn.mp4

◄ Πλάνα από επεισόδιο 2 ▲

Οι Φρουροί της Αχαΐας (1992-1993)

Το εργοστάσιο του Κρόνου είχε χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για την τηλεοπτική σειρά οι Φρουροί Της Αχαΐας, που προβλήθηκε από το Mega Channel την περίοδο 1992-1993. Τα πλάνα της σειράς είναι πολύτιμα τεκμήρια για το πως ήταν το εργοστάσιο, που έκλεισε το 1986, πριν αποψιλωθεί από όλο του τον κινητό εξοπλισμό αλλά και πολλά δομικά του υλικά. Τα σχετικά με το εργοστάσιο πλάνα, που ακολουθούν, έχουν απομονωθεί από τα αντίστοιχα επεισόδια που υπάρχουν στο YouTube. Εκτός από πλάνα εξωτερικών χώρων υπάρχει και λήψη από το Χημείο του εργοστασίου που υπήρχε στο διοικητήριο.


◄ Πλάνα από επεισόδιο 11 ▼

WorkersOut-Door.mp4
Papanikolaou P-Anenerga ktiria Botrys-Kronos-Iris.avi

Παπανικολάου Π., Βιομηχανικά ανενεργά κτήρια ΚΡΟΝΟΣ-ΙΡΙΣ-ΒΟΤΡΥΣ

Το διπλανό βίντεο είναι συντομευμένη εκδοχή (έχουν διατηρηθεί μόνο οι σκηνές που δείχνουν το εργοστάσιο του Κρόνου) ενός μεγαλύτερου σε διάρκεια βίντεο, το οποίο είχε εντοπιστεί στην παρακάτω διεύθυνση http://attica.unipi.gr/culture/upload_files/view/28.avi η οποία φαίνεται να είναι πια ανενεργή (τελευταία πρόσβαση 28-3-2015). Παρατίθεται εδώ γιατί και αυτό δείχνει την κατάσταση του εργοστασίου κοντά (χρονικά) στην εποχή του κλεισίματός του.